Geschiedenis van massage

Geschiedenis van massage

De geschiedenis van massage verteld dat alle culturen er in de loop der tijden gebruik van hebben gemaakt. Waarschijnlijk bestaat massage al even lang als de mens zelf. Het is iets wat iedereen uit zichzelf al doet. Apen vlooien elkaar, dieren likken zichzelf en mensen wrijven over een pijnlijk lichaamsdeel. Masseren is misschien wel de oudste vorm van medische behandeling.

Hippocrates, de Griekse arts, noemde het anatripsis (anderen noemde het tripsis), wat ‘wrijven of massage betekent. Het woord ‘massage’  is vrij jong en waarschijnlijk afkomstig van het Arabische woord ‘massah‘, dat ‘strelen met de hand’ betekent.

Oude Chinese, Indiase en Egyptische teksten vermelden het gebruik van massage om ziekten te voorkomen en te genezen, en om wonden te helen. Massage wordt voor het eerst vermeld in een Chinees boek van ongeveer 2700 voor Christus: ‘Vroeg in de ochtend met de palm van de hand strijken na een nacht slapen, als het bloed rust en de stemming ontspannen is, biedt bescherming tegen koude, houdt de organen soepel en voorkomt kleine kwaaltjes’.

Er werd vaak geschreven over massage in de Griekse en Romeinse literatuur. Het werd voor en na de sportbeoefening aanbevolen en ook in plaats van oefeningen in een herstelperiode. Na het baden of als medische behandeling bij uiteenlopende kwalen zoals melancholie, astma, spijsverteringsproblemen en zelfs bij onvruchtbaarheid.

Verschillende culturen in de geschiedenis van massage

Galenus (131-210), een Grieks/Romeinse arts, schreef minstens zestien boeken over massage en lichaamsbeweging.  Veel van zijn ideeën zijn tegenwoordig nog van belang. Hij deelde massage in drie soorten in: krachtig, middelmatig en zacht. Hij schreef: ‘De bewegingen van de handen moeten zeer veelzijdig zijn, zodat de spiervezels zoveel mogelijk in alle richtingen gewreven worden’. Gladiatoren werden voor en na een gevecht gemasseerd: ‘Ze werden met olie ingesmeerd en gewreven tot ze helemaal rood waren’. Julius Caesar werd dagelijks gemasseerd om zijn zenuwpijn te verlichten.

In India heeft men altijd veel waarde  gehecht aan massage en bijna iedereen die je daar ontmoet weet hoe je moet masseren. Moeders masseren hun kinderen en later leren de kinderen hoe ze hun ouders moeten masseren. Het masseren is een onderdeel van de Ayurvedische behandeling, een Indiaas systeem van geneeswijzen, dat terug gaat tot 1800 voor Christus. Kruiden, specerijen en aromatische oliën worden hierbij in de huid gewreven.

Andere culturen hebben ook altijd vertrouwd op massage om gezond te blijven. In het reisverslag van Sir George Simpson, Voyage around the World (1889), staat over de bewoners van de Hawaii Eilanden: ‘Hij of zij eet elke dag overdadig, of liever gezegd elk uur, en heeft nauwelijks of geen lichaamsbeweging. Na elke maaltijd volgt een massage, soms meerdere, als dat gewenst is. Die massages bevorderen de bloedsomloop en spijsvertering, zonder dat het enige vermoeidheid of uitputting tot gevolg heeft’.

Kapitein Cook beschrijft hoe hij in 1779 van een pijnlijke ischias werd genezen, toen twaalf vrouwen uit Tahiti hem van hoofd tot tenen masseerden.

Massage steeds populairder

Massage werd steeds populairder in de 18e en 19e eeuw. Dit kwam door de Zweed Per Henrik Ling (1776-1839) wiens Zweedse massagesysteem over heel Europa werd verspreid. Hij hechtte veel belang aan medische gymnastiek en massage. Hij verdeelde zijn behandelingen onder in passieve of gymnastische bewegingen, druk, wrijving, vibratie, klopbewegingen en rotatie. Zijn werk vond koninklijke waardering en in 1838 werd er een Zweeds instituut in Londen geopend. Rond de eeuwwisseling had je zulke instituten in Rusland, Frankrijk en Amerika.

De invloed van Ling is niet meer weg te denken en massage wordt nog vaak ‘Zweedse massage’ genoemd.

Aan het eind van de negentiende eeuw was massage een populaire medische behandeling. Het werd geregeld toegepast door vooraanstaande chirurgen, cardiologen en huisartsen, die zelf masseerden of anderen (vooral vrouwen) daarvoor opleidden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog masseerde men veel om zenuwinstortingen en shocktoestanden als gevolg van de oorlogservaringen te behandelen.

Elektrische apparaten

Als gevolg van meer gebruik van elektrische apparaten raakte massage met de hand steeds meer op de achtergrond. Men zag het meer als verwennerij dan als therapie en dacht dat je even goede resultaten kon krijgen met moderne pijnstillers en apparaten.

Therapeutisch belang

Medicamenten  kunnen bijverschijnselen veroorzaken heeft de ervaring geleerd en dat niets de menselijke hand kan vervangen. Tegenwoordig ziet men gelukkig weer het therapeutisch belang van massage in. Massage krijgt de plaats die zij verdient binnen de gezondheidszorg terug, als aanvulling op andere medische behandelingen en als middel om gezond te blijven.

(bron: Moderne Massage – Clare Maxwell Hudson)

Inspiratie gekregen van deze mooie geschiedenis van massage? Kijk dan hier voor de mogelijkheden van alle massages bij Oiled by Judith en boek gemakkelijk online.